Nosūtīta vēstule par minimālo algu

    2023.gada 8.marts. Esam nosūtījuši vēstuli premjeram, finanšu ministram, ekonomikas ministrei, labklājības ministrei un divām Saeimas komisijām vēstuli par minimālo algu.

    Uzskatām, ka:

    1) Minimālās darba algas palielināšana ir jāveic kopā ar neapliekamā minimuma palielināšanu identiskā apjomā. Tas saglabās Latvijas uzņēmumu konkurētspēju un radīs apstākļus lielākiem ieņēmumiem darba ņēmējiem. Valsts, savukārt, iegūs no lielākas naudas aprites patēriņā, vienlaikus uzņēmējiem netiktu radīti papildu izdevumi.

    2) Likumdošanā ir jāparedz iespēja nodarbināt darbiniekus uz nepilnu slodzi, tajā pašā laikā neuzliekot par pienākumu darba devējam samaksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par katru personu vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Īpaši kritiski tas ir lauku reģionos, kur darbiniekiem atsevišķās uzņēmējdarbības jomās veicamā darba apjoms ir pārāk mazs, lai viņiem būtu saimnieciski izdevīgi samaksāt vismaz minimālo darba algu, jo viņi, veicot šos darbus, nenodrošina uznēmumam līdzvērtīgus ieņēmumus, lai darba devējs varētu atļauties šādus izdevumus. Taču šie darbinieki ļoti novērtē iespēju strādāt un vismaz kaut ko nopelnīt. Pienākums darba devējam samaksāt minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par katru darbinieku vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas rada situāciju, ka mazie uzņēmēji masveidā bankrotēs, bet iedzīvotājiem lauku reģionos nebūs darba.

    Paldies mūsu partnerorganizācijām - Latvijas Tirgotāju asociācijai, Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijai, Rīgas Uzņēmēju biedrībai, Latvijas Producentu savienībai, apvienībai "Pilsēta cilvēkiem" un Vides Aizsardzības klubam par atbalsta parakstīšanu mūsu vēstulei!

    Vestule par minimalo algu

    © 2024 Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu asociācija